Red Rum de Legende van Aintree

Voetballers en andere sportmensen maar ook muziekmensen kunnen helden zijn in de ogen van hun fans. De fans hebben er alles voor over om ze te zien of te horen, ze verdienen er vaak ook nog eens extra geld mee. Maar Red Rum was renpaard maar ook zo’n legende, elke paardenliefhebber kende dit paard, deze ruin was legendarisch omdat de hij tot driemaal toe de Grand National op de racecourse van Aintree wist te winnen.

Red Rum

Red Rum werd geboren op 3 mei 1965 en zou één van de bekendste renpaarden ooit worden. Red Rum is een afstammeling van Quorum x Mared en was een mooie bruine volbloedruin met een klein kolletje (een kleine witte vlek op zijn hoofd), volgens de kenners had Red Rum een bijzonder intelligente uitstraling.

Carrière

Red Rum begon zijn paardenloopbaan en racecarrière met het rennen van korte sprintraces. Daarin was hij niet zo heel succesvol, en zijn lot was dan ook dat hij iedere keer weer werd doorverkocht aan een andere eigenaar. Uiteindelijk kwam Red Rum bij paardentrainer Ginger McCain terecht, de trainer liet het paard zien aan Noel Le Mare en die besloot om het paard te kopen. Ginger McCain kreeg de opdracht om het renpaard klaar te trainen voor de Grand National op Aintree, het belangrijkste evenement voor de renpaarden. En de combinatie trainer en paard bleek een hele goede te zijn, successen konden dan ook niet uitblijven.

Grand National

Red Rum was direct succesvol op Aintree hij won zowel de Grand National van 1973 en 1974 beide keren werd hij bereden door Brian Fletcher. Ook in 1975 lag Red Rum op kop maar eindigde als tweede, jockey Brian Fletcher kreeg veel commentaar, hij zou teveel ingehouden hebben zodat een ander paard kon winnen. In 1976 werd Fletcher dan ook vervangen door Tommy Stack en eindigde Red Rum weer als tweede. In 1977 was het weer raak Red Rum won voor de derde keer de Grand National, iets wat nog nooit eerder was gedaan. De Grand National was een steeple-chase over een afstand van zo’n 15 kilometer (twee keer een ronde op Aintree) waarbij 30 keer over een heg gesprongen moest worden

Bekendheid

Red Rum werd een bekendheid, en kreeg zelfs een bijnaam “Rummy”, boeken werden er over hem geschreven, en Red Rum moest ook opdraven bij de openingen van verschillende evenementen. Red Rum is uiteindelijk op 30-jarige leeftijd overleden op 18 oktober 1995. Rummy is begraven op de Aitree Racecourse waar hij zoveel successen had behaald, de plek waar Rummy begraven ligt wordt nog jaren door veel fans bezocht.