Bekende paardenrenbanen

In de wereld zijn veel paardenrenbanen, mede als gevolg van het wedden op de paardenraces is de sport in vele delen van de wereld razend populair geworden. Net zoals er voetbalstadions zijn met een bepaalde geschiedenis zoals De Kuip in Rotterdam, Wembley in Londen, Bernabeu in Madrid of het Maracana in Rio de Janeiro, zijn er ook paardenrenbanen met een geschiedenis. In Nederland heb je bijvoorbeeld Duindigt en in Engeland Ascot en Aintree Racecourse. We gaan deze renbanen is wat nader bekijken en wat hun geschiedenis is.

Duindigt

Duindigt is eigenlijk een landgoed in Wassenaar, op het landgoed staan verschillende particuliere huizen, de Wassenaarse Golfclub Groenendael is er gevestigd maar ook de draf en renbaan voor de paarden. Op verzoek van de Nederlandsche Harddraverij- en Renvereeniging (NHRV) werd de renbaan Duindigt in 1906 opgericht. De renbaan had een lengte van 1.600 meters en in het midden was een steeple-chasebaan. Ook in die tijd werd er al gewed en er was dan ook een zeshoekige totokiosk waar je kon wedden. In de oorlog werd het wedverbod van 1911 door de Duitsers weer opgeheven. Duindigt werd in de oorlog gebruikt als lanceerinrichting voor de Duitse V1 en V2 die op Londen gericht stonden. Vanaf 1949 mag er weer gewoon gewed worden, de baan werd echter ook door bekende criminelen ontdekt en gebruikt om hun geld te witwassen. Van maart tot en met december worden er elk weekend koersen georganiseerd, zowel renwedstrijden als draverijen worden er gehouden. Eén van de bekendste wedstrijden is de Grote Prijs Der Lage Landen die al sinds 1954 wordt gelopen.

Ascot 

De Ascot Racecourse ligt in het plaatsje Ascot in het Graafschap Berkshire, het is één van de bekendste renbanen in Engeland en het heeft een sterke verbintenis met het Engelse Koningshuis. De renbaan werd in 1711 geopend door de toenmalige koningin Anne, de eerste race werd  gehouden in 1711 en er deden maar zeven paarden mee. Elk jaar is op Ascot de Royal Meeting, deze bestaat uit een aantal belangrijke wedstrijden. De Koninklijke familie is altijd aanwezig en komt vlak voor aanvang per koets binnen waarna het Engelse Volkslied wordt gespeeld. De belangrijkste race is de Ascot Gold Cup en in juli de King GeorgeVI and Queen Elizabeth gehouden. De Royal Ascot is het hoogtepunt van het jaar, gelet wordt er dan voornamelijk op de kleding en met name de hoeden. Bepaalde gedeeltes van de renbaan zijn dan alleen toegankelijk voor mensen die zich aan de strikte dresscode houden. Hoeden voor de vrouwen en een pak voor de mannen zijn verplicht, om hier te kunnen zijn moet minimaal 530 pond betaald worden. Al met al is dit het best bezochte paardenrace-evenement in Europa.

AIntree 

 Aintree is een plaatsje vlakbij Liverpool, de renbaan van Aintree is vooral bekend om de Grand National, de belangrijkste steeple-chase wedstrijd van het jaar, die al vanaf 1836 wordt gehouden. De wedstrijd wordt elk jaar begin april gehouden op de Aintree Grand National Race Course, het evenement wordt wereldwijd door zo’n 600 miljoen kijkers bekeken via de diverse televisie kanalen, met name in de landen die behoren tot de Britse Commonwealth. De baan op Aintree is 7.242 meter lang en moet twee keer afgelegd worden. Op de baan staan zestien rijen met heggen waarover heen gesprongen moet worden, over twee hindernissen wordt maar één keer gesprongen “The Chair en de Water-Jump”. De wedstrijd op Aintree is legendarisch door het grote aantal valpartijen, met het oog op de diervriendelijkheid zijn de heggen wel behoorlijk verlaagd. Het meest succesvolle paard was Red Rum die de Grand National drie keer wist te winnen in 1973, 1974 en 1977.