Paardenraces maar welke races zijn er

Paardenraces zijn er al sinds mensenheugenis, Engeland is wel een beetje de bakermat van de paardenraces, welke soorten zijn er eigenlijk allemaal.

De Paardenraces zijn onder te verdelen in twee verschillende types te weten de:

  • Vlakke baan races
  • Hindernis rennen

Het seizoen voor de Vlakke baan races loopt eigenlijk van april tot oktober, hier wordt het meest naar gekeken en is ook erg populair. En dat wijst zich ook uit in het prijzengeld wat er door de jockey’s gewonnen kan worden. De wedstrijden zijn dus meestal in de zomer en in Engeland vaak voorzien van de nodige glamour en British Style, het hoogtepunt is de Royal Ascot.

Het hindernis seizoen begint daarentegen in oktober en loopt tot april, zo is er door het hele jaar heen wat te beleven op de paardenrenbaan. Het hindernis rennen vind je eigenlijk alleen in Engeland en Ierland. Deze tak van de rensport is niet geheel zonder risico’s, de kans op valpartijen en daardoor blessures is een stuk groter als bij de bij de normale vlakke baan races.

De vlakke baan races kun je ook weer onderverdelen, deze tak biedt een viertal mogelijkheden, die we hier onder even nader zullen uitleggen:

  • Handicap race: De baanhandicapper geeft aan de paarden volgens ranking een bepaald gewicht, het beste paard krijgt het meeste gewicht. Paarden die met veel gewicht toch het beste presteren op verschillende afstanden, baantypen en weersomstandigheden zijn de beste, ze worden dan ook wel “Handicap Horse” genoemd.
  • Stakes race: Hiervoor moet startgeld voor worden betaald, het is dus een behoorlijke investering voor de eigenaar van de paarden, er zijn niet zoveel wedstrijden in deze categorie.
  • Claiming race: Dit is een race voor paarden die te koop zijn, eventuele kopers kunnen dan de paarden in actie zien in een wedstrijd. Degene die het paard heeft ingeschreven blijft wel de winnaar van een eventuele geldprijs die er in die race gewonnen is, dus niet de nieuwe koper.
  • Allowance race: Deze race is te vergelijken met de handicap race, het gewicht wordt hier toebedeeld volgens een vaststaand systeem, leeftijd, geslacht en prestaties kunnen hier belangrijk in zijn

De hindernis race komt dus niet zo heel veel voor, eigenlijk dus alleen in Engeland en Ierland. De race wordt gelopen op een paardenrenbaan die is voorzien van heggetjes waar tijden de race over heen gesprongen moet worden. De bekendste hindernisrace is “The Grand National” op de renbaan van Aintree. In deze races zijn alle paarden gelijk, dus het komt aan op de klasse van het paard en zijn jockey.